Νομοθετική ρύθμιση για να μην ψηφίζουν οι βορειοηπειρώτες στις εκλογές

alvaniki-nomothetiki-epitropi

Η επιτροπή νομοθεσιών της Αλβανικής βουλής, στις 8 Φεβρουαρίου,άνοιξε την συζήτηση για αλλαγές στο νόμο περί εγγραφής μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου. Οι αλλαγές που προτείνει το κυβερνών κόμμα έχουν σκοπό την υποχρεωτική εγγραφή της διεύθυνσης κατοικίας όσων μένουν στο εξωτερικό στα μητρώα του ληξιαρχείου βάση του οποίου εκδίδεται η λίστα των ψηφοφόρων στις τοπικές και βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Προσοχή: Με βάση νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε το 2007, μετά από πρόταση του Σοσιαλιστικού κόμματος, όσοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό δεν μπορούν να εγγράφονται στις εκλογικές λίστες.

Μέχρι πρόσφατα η δήλωση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας δεν ήταν υποχρεωτική οπότε όσοι διαμένουν στο εξωτερικό μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγή τους. Με την υποχρεωτική εγγραφή της μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας στο μητρώο του ληξιαρχείου, όλα τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ΧΆΝΟΥΝ το δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία.

Προς το παρόν, μόνο οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκφραστεί κατά της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και η Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, δεν έχουν εκφραστεί ακόμα επίσημα.

Θυμίζουμε πως το δικαίωμα ψήφου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας προσπαθούν να αφαιρέσουν από την Ελληνική μειονότητα με μια ύπουλη και σιωπηλή νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: http://www.himara.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star