Σε «κόκκινη» επιφυλακή βρίσκονται οι συνοριακές δυνάμεις της Βουλγαρίας, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας φοβούνται μήπως ο εγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στρέψει τις ροές στη χώρα τους, όπου επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκλωβιστούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις ευρείας κλίμακας στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας και Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ για το σκοπό αυτό.
Η κινητοποίηση των βουλγαρικών αρχών ενδεχομένως να έχει στόχο αν σταλεί μήνυμα για την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς τη γειτονική χώρα, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να λαμβάνονται μετά τα μηνύματα για απόλυτο σφράγισμα των συνόρων στην Ειδομένη. Πάντως έγκυρες πηγές έλεγαν πως είναι η πρώτη φορά που στη Βουλγαρία κινητοποιούνται μαζί στρατός και αστυνομία. «Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να περάσουν στη Βουλγαρία και να εγκλωβιστούν, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα», έλεγε στη «Μ» καλά ενημερωμένη πηγή από τη γειτονική χώρα.
Η Βουλγαρία μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές, παρότι οι αριθμοί το 2015, σε σχέση με το 2014, τριπλασιάστηκαν από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Ωστόσο θεωρούν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει δρόμος από τη δική τους χώρα προς την Ευρώπη, καθώς η διαδρομή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι μέσω Ελλάδας, όπως επίσης και οι χώρες που θα συναντήσουν οι πρόσφυγες είναι αυτές που αντιδρούν έντονα στη διέλευσή τους στην Ευρώπη. Έτσι μέχρι τώρα οι βουλγαρικές αρχές παρακολουθούσαν διακριτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Ειδομένη, όμως η διατήρηση του καθεστώτος διέλευσης, με όποια εμπόδια, τους καθησύχαζε.
Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά και πλέον να μην είναι δυνατό να υπολογιστεί, έχει σημάνει συναγερμό στη Βουλγαρία. Πιστεύουν πλέον πως αρκετοί πρόσφυγες στην απόγνωσή τους να βρουν άλλους ευρωπαϊκούς δρόμους θα αναζητήσουν διαδρομές και από τη χώρα τους. «Ο φόβος είναι ότι θα εγκλωβιστούν και εδώ, καθώς το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να φτάσουν μέχρι τη Ρουμανία», έλεγαν διπλωματικές πηγές στη Σόφια.
Πάντως ανάλογες ανησυχίες, χωρίς όμως να οργανωθούν ασκήσεις αντιμετώπισης, έχει διαρρεύσει ότι υπάρχουν τόσο στην Αλβανία όσο και στο Μαυροβούνιο. «Ακούγεται έντονα, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο, πως εκφράζονται φόβοι μήπως αλλάξει ο δρόμος των ροών και κατευθυνθεί στη χώρα μας», έλεγαν Μαυροβούνιοι. Στην Αλβανία δε ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα με ανάλογους φόβους.