Οι Μοίρες από την Αρχαιότητα στις Παραδόσεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Οι Μοίρες από την Αρχαιότητα στις Παραδόσεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η λέξη «μοίρα» προέρχεται από το ρήμα «μοιράζω» και δηλώνει το πεπρωμένο, αυτό δηλαδή που έχει οριστεί για τον κάθε άνθρωπο στη διάρκεια της ζωής του. Οι Μοίρες, προσωποποιήσεις του πεπρωμένου, ήταν κόρες της Θέμιδος και του Δία (Ησίοδος), ή σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, του Ερέβους και της Νύχτας. Στις αναφορές ως κόρες του Δία, αναφέρονται ως δίκαιες και καλοπροαίρετες δυνάμεις, ενώ ως κόρες του Ερέβους θεωρούνταν σκληρές και αυθαίρετες. Στον αριθμό ήταν τρεις και αντιπροσώπευαν όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου: η νεαρή Κλωθώ, η ώριμη Λάχεσις και η γηραιά Άτροπος.

Οι Μοίρες ήταν υπεύθυνες για το νήμα της ζωής των ανθρώπων και τα ονόματά τους προσδιόριζαν το ρόλο που είχε η κάθε μία. Η Κλωθώ, ως νεότερη κι όπως δηλώνει το όνομά της, έγνεθε το νήμα της ζωής, καθόριζε δηλαδή τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου. Η Λάχεσις, υπέυθυνη για το τι «λάχαινε» στον καθένα, μετρούσε το νήμα και καθόριζε το μήκος του, τη διάρκεια δηλαδή της ζωής. Η Άτροπος, αυτή της οποίας η βούληση δεν μπορεί να καμφθεί, όπως δηλώνει το όνομα, αποφάσιζε πως θα κοπεί το νήμα, την ώρα δηλαδή του θανάτου.

Στην ουσία οι μοίρες εκτελούσαν τις εντολές του Δία, από τον οποίο είχαν λάβει και τα πεδία εξουσίας τους. Οι Μοίρες ήταν πάντοτε παρούσες στα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής των ανθρώπων. Λεγόταν ότι βοηθούσαν κατά τη γέννα, όπως έκανε η Λάχεσις στη γέννηση του θεού Ασκληπιού. Στους γάμους είχαν επίσης μια ιδιαίτερη παρουσία, όπου έτερπαν με τα όμορφα τραγούδια τους, όπως έκαναν στο γάμο του Δία και της Ήρας. Στην αρχαία Αθήνα, οι γυναίκες πριν το γάμο τους, προσέφεραν τις κοτσίδες στους στις Μοίρες, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος και ευλογημένος.

Η παράδοση για τις Μοίρες κρατάει ακόμη και σήμερα με απομεινάρια της Σμύρνης όπου οι μαμάδες το πρωί της τρίτης ημέρας από τη γέννηση του μωρού, έβαζαν στο τραπέζι ένα δοχείο με γλυκό, τρία κουταλάκια και τρία ποτήρια νερού για να… φάνε οι τρεις Μοίρες και να «γλυκάνουν» τη ζωή του μωρού. Ακόμα στο τραπέζι υπήρχε ένα επιπλέον πιάτο με φαγητό για τις Μοίρες. Το τραπέζι αυτό γινόταν διότι πίστευαν, πως το τρίτο βράδυ από τη γέννηση του μωρού, κοντά στα μεσάνυχτα θα έρχονταν οι τρεις Μοίρες να μυρώσουν το μωρό και να του δώσουν τα χαρίσματα τους.

Αντεπίθεση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-moires-apo-thn-archaiothta-stis-paradoseis-twn-ellhnwn-ths-mikras-asias#ixzz42hblHFSi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star