Ο Δημήτρης Καμπουράκης θα εκφωνήσει πανηγυρικό στη Μάνη για την Εθνεγερσία. Τα ύστερα του κόσμου, δηλαδή

r242q34rf

Η Επανάσταση του 1821, στην τιμημένη γη της αδούλωτης Μάνης, ξεκίνησε νωρίτερα από την 25η Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου του ιδίου έτους οι πρόκριτοι και οι ένοπλοι Μανιάτες συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη, ύψωσαν σημαία επαναστατική, κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έδωσαν όρκο νίκης ή θανάτου. Φέτος, στην Αρεόπολη, στους επίσημους εορτασμούς, έπειτα από την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών, την οποία θα κάνουν μαθητές λυκείων από τα λύκεια της Μάνης, ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας! Τι θα πει άραγε; Ισως κάποιο απόσπασμα από το βιβλίο του «Μια σταγόνα Ιστορία», το οποίο είχε κάνει ράλι πωλήσεων την εποχή της κυκλοφορίας του. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο κ. Καμπουράκης στις σελίδες 56 & 57: «Η δημοκρατική Αθήνα άφησε μυριάδες μαρτυρίες του περικαλλούς πολιτισμού της, ενώ η στρατοκρατική κοινωνία της Σπάρτης δεν άφησε σχεδόν τίποτε. Η γνώση μας περιορίζεται στον Καιάδα, που πετούσαν τα ανάπηρα παιδιά, στον Ευρώτα, που έκαναν μπάνιο, στις καλαμωτές που κοιμόντουσαν…»

Ρεπούση

«…στο μέλανα ζωμό που έτρωγαν και στο ‘ή ταν ή επί τας’ που έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες στους πολεμιστές γιους τους που έφευγαν για τη μάχη». Στη σελίδα 363 του ιδίου πονήματος το πνεύμα της γραφής του Καμπουράκη έχει μια… αύρα που παραπέμπει στα ανατολίτικα πατσουλιά με τα οποία έχει πασπαλιστεί η ρεπουσική ανάγνωση της ιστορίας. Ιδού τι πιστεύει για την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνος που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό για την Εθνεγερσία:

«Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα υπόδειγμα πολυεθνικού κράτους, καμία εθνότητα δεν κυριαρχούσε, παρά τις περί αντιθέτου αντιλήψεις μας. Υπήρχαν Τούρκοι, Ελληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Αραβες, Σύριοι, Αιγύπτιοι και δεκάδες άλλες εθνότητες. Τα μόνα που έπρεπε να δέχονται όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι της αυτοκρατορίας ήταν το ισλάμ και ο σουλτάνος με τη διοίκησή του».

Κρίμα, δηλαδή, που χαλάσαν οι Μανιάτες τέτοιο υποδειγματικό «μαγαζί», επαναστατώντας…

Από τον
Παναγιώτη Λιάκο

πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star