Τουρκική βάση στην Κύπρο απαιτεί η Άγκυρα: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την μονιμοποίηση των στρατευμάτων κατοχής

Τουρκική βάση στην Κύπρο απαιτεί η Άγκυρα: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την μονιμοποίηση των στρατευμάτων κατοχής

Όπως πληροφορούμαστε, η  Άγκυρα προωθεί μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, η οποία θα κλειδώνει την εσαεί παρουσία της στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες , η τουρκική πλευρά έχει συζητήσει με μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ιδέα για παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί είναι γνώστες των προθέσεων της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική ιδέα/φόρμουλα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάση στο νησί. Αν και η παρουσία δεν έχει σχηματοποιηθεί από τα όσα αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, σαφώς και εννοούν τη συγκέντρωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε μια βάση (ή και σε περισσότερες). Η φόρμουλα αυτή παρουσιάζεται από την Τουρκία ως διαφοροποίησή της στο θέμα της ασφάλειας και μάλιστα έχει ζητήσει από κάποιες χώρες με επιρροή να την προωθήσουν.

Η Τουρκία έχει προ πολλού αντιληφθεί ότι η κυβέρνησή μας είναι απούσα και δεν πρόκειται να προβεί σε ουσιαστική ενέργεια αποτροπής οποιασδήποτε επιδίωξης της και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο προωθώντας πλέον απροκάλυπτα τις βλέψεις της εις βάρος της πατρίδας μας, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει καμία αντίδραση. Ετοιμάζεται μάλιστα για την υλοποίηση τους, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συμμαχίες , τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται μόν με αυτούς που προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.

Η σημασία αυτής της επιδίωξης της Άγκυρας είναι διττή. Αφενός, το να εξασφαλίσει βάση στο νησί μας, την καθιστά επίσημα δικαιούχο στα εδάφη μας, κάτι το οποίο είναι καταλυτικής σημασίας, αφού φέρνει την αποτρόπαια επιθυμία της Τουρκίας για προσάρτηση της Κύπρου σε αυτήν, τρομακτικά κοντά. Αφετέρου δια της ιδέας αυτής, η Άγκυρα περιορίζει τις συζητήσεις στο βαθμό και το επίπεδο παρουσίας της στην Κύπρο και όχι στην πλήρη αποχώρηση της!

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να συζητιέται πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως «αυτό θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι» και επικαλούνται δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού καθεστώτος για να στηρίξουν την θέση τους.

Εν ολίγοις, η Τουρκία περιτέχνως, τοποθετεί τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη τροχιά η οποία μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων αν δεν αντιδράσουμε άμεσα. Η κυβέρνηση μας όχι απλά είναι εγκληματικά απούσα, αλλά με την νομιμοποίηση που προσφέρει απλόχερα στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο σχεδόν σύσσωμο επιθυμεί την παρουσία της τουρκίας σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας, συμβάλλει στην εκπλήρωση των τουρκικών, ολέθριων για την Ελληνική Κύπρο, σχεδίων!

elamcy.com

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tourkikh-bash-sthn-kupro-apaitei-h-agkura-paraskhniakes-diabouleuseis-gia-t#ixzz47JcNZfVW

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star