TTIP: Καταστροφή για τους Ευρωπαίους αγρότες και την φύση

Χωρίς τίτλο.jpg

Στις 7 Μαίου το ενημερωτικό γερμανικό σάιτ, Deutsche Wirtschafts Nachrichten δημοσίευση την πιο κάτω είδηση, με τίτλο: » Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μετωπική επίθεση  στα Διεθνή δικαστήρια για τη συμφωνία ΤΤΙΡ».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιταλία, δήλωσε, ενδεχομένως εν τη ρύμη του λόγου,  ότι: » η βιασύνη των ΗΠΑ, να υπογράψουν με την Ευρώπη η ΤΤΙΡ έχει μόνο ένα λόγο, το να προστατευτούν οι μεγάλες τράπεζες από τις αιτήσεις των Ευρωπαίων επενδυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους εξαπάτησαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Σε αυτή την περίπτωση, η μεγάλη  τράπεζα δεν είναι αμερικάνικη αλλά γερμανική και μιλάμε για την Deutsche Bank, για την οποία ο αμερικανός πρέσβης είπε ότι είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να προστατευτεί από τις επιθέσεις των ξένων επενδυτών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται λοιπόν να λέει ότι χωρίς την ΤΤΙΡ, οι μεγαλοτράπεζες στην Ευρώπη (αλλά και οι τεράστιες χρηματοοικονομικές εταιρείες USA S & P, Moody και  Fitch), θα μπορούν να βρεθούν ενώπιον των δικαστηρίων από τα εξαπατημένα θύματά τους, όπως έγινε και με τις αμερικανικές τράπεζες JPMorgan / Chase e Goldman Sachs. Μάλιστα επειδή η ΤΤΙΡ δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμη ούτε στις ΗΠΑ, οι τράπεζες αυτές ήταν αναγκασμένες να αποζημιώσουν τα θύματά τους.

Αν λοιπόν εννοεί αυτό ο αμερικανός πρέσβης, τότε αυτό θα ήταν σαν μια προειδοποίηση στους Ευρωπαίους. Αν δηλαδή η ΤΤΙΡ δεν υπογραφτεί, τότε θα μπορούσαν να αποζημιωθούν όλοι οι εξαπατημένοι.

Με την συμφωνία αυτή σε λειτουργία, οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούν με την σειρά τους να δικαιώνονται από τα δικαστήρια για οποιονδήποτε τους κάνει κάποια μήνυση. Όλα θα είναι υπέρ τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη καταπίεση εις βάρος των αδυνάτων που θα σημάνει πλέον πλήρη κατάλυση της ελευθερίας και της λεγόμενης δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΣ

Αμερικανός πρέσβης στην Ιταλία: Η συμφωνία Η.Π.Α. – Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα «απαραίτητη για την προστασία των τραπεζών»

Tα λόμπι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ειδικεύονται στον κλάδο των τροφίμων, πιέζουν ασφυκτικά να αρθούν οι περιορισμοί στις διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές.

Σκοπός τους είναι η υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέπει μαζικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που έχουν υποστεί γενετική μετάλλαξη.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω κερδοφορία των πολυεθνικών, θα καταργηθούν οι ρυθμιστικοί «φραγμοί» που έχει επιβάλει η Ε.Ε. για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (ΤΤΙΡ) Βρυξελλών, αποφασίσθηκε να απαλειφθούν σχεδόν όλοι οι κανόνες που αφορούν την χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών και παθογόνων, ακόμη και οι πλύσεις με χλώριο στην διαδικασία παραγωγής κρέατος και πουλερικών.

Αν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα αφανιστούν οι Ευρωπαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, λόγω των εισαγωγών φτηνότερων προϊόντων από τα τεράστια αγροκτήματα των ΗΠΑ.

Διαφορετικά, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, θα (εξ)αναγκαστούν να καλλιεργήσουν κι αυτοί μεταλλαγμένα προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Bayer, ανταγωνιστής της Monsanto , η οποία πρόσφατα έκανε πρόταση εξαγοράς στον Αμερικανό κολοσσό στον χώρο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, ενδιαφέρεται να αγοράσει ή να ενοικιάσει μεγάλες εκτάσεις ελληνικής γης.

Όπως έχει αποκαλύψει το «ΕΜΠΡΟΣ» στο φύλλο 135 (6-2-2016), η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργασθεί με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η τελευταία, μην ξεχνάμε, έχει αποκτήσει μέσω της εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα που ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ.

Μεταξύ των άλλων, η εφαρμογή της συμφωνίας θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας οργάνωσης υπεράσπισης καταναλωτών SumOfUs και απώλεια τουλάχιστον ενός εκατ. θέσεων εργασίας στις τάξεις των Ευρωπαίων πολιτών που απασχολούνται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, προϊόντων όπως το βόειο κρέας (που είναι γεμάτο ορμόνες, αφού κάτι τέτοιο επιτρέπεται από την αμερικανική νομοθεσία), αλλά και άλλων ειδών, όπως καλαμπόκι, σόγια, φυστίκια, που έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Προκειμένου δε, να αποκτήσουν νομική παντοδυναμία οι πολυεθνικές, στην συμφωνία υπάρχει όρος που θεσπίζει μηχανισμό διακανονισμού των διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS).

Τα τραστ θα αποκτήσουν έτσι το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση, αν διαπιστώσουν ότι νόμοι ή κυβερνητικές αποφάσεις ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλάπτουν τα κέρδη από τις επενδύσεις τους.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθούν ιδιωτικά δικαστήρια που θα λαμβάνουν αποφάσεις για την καταβολή και το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες θα πληρώνονται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Γ.Α.Φ.

(Φ. 149) 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star