Πού βρίσκεται η εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας

clipboard01-2Ανάμεσα στα καταστήματα μπαχαρικών και τις πολυκατοικίες της οδού Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται κρυμμένος ένας από παλαιότερους ναούς της Αθήνας. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Ελάχιστες αγιογραφίες κοσμούν τους τοίχους του, ενώ στα θεμέλια του υπάρχουν πηγάδια. Παλαιότερα σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων, τα οποία κατεδαφίστηκαν. Αντίθετα η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη γλίτωσε και παραμένει ακέραιη μέσα στους αιώνες. Είναι γνωστή και ως η εκκλησία του Άη Γιάννη στην Κολώνα, γιατί από τη στέγη του εξέχει ένας αρχαίος κίονας Κορινθιακού ρυθμού.
%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b1-700x405
Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων» Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων» Ο κίονας βρίσκεται στο ιερό βήμα και πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι παλαιότερα εκεί υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι, τον Αθηναίο γιατρό, ο οποίος θεωρούταν θεραπευτής των πυρετών και βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Στη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b1-700x405
Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 70. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 70. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Οι κορδέλες πάνω στην κολώνα
Στα χρόνια που οι Αθηναίοι προσβάλλονταν συχνά από ελονοσία, πολλοί πιστοί πήγαιναν στο εκκλησάκι της οδού Ευριπίδου και έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα με την ελπίδα ότι ο Άγιος Ιωάννης θα τις «έλυνε» και θα τους θεράπευε. Εκτός από τον Άγιο Ιωάννη, η εκκλησία τιμά και τον μαθητή του, τον Ιούδα τον Θαδδαίο, ο οποίος έδρασε στη Μεσοποταμία και μαρτύρησε στην Έδεσσα. Και επειδή είναι συχνό φαινόμενο δίπλα από μια εκκλησία να υπάρχουν αρχαία, στις αρχές του 20ου αιώνα μερικοί εργάτες που είχαν αναλάβει να χτίσουν μια νέα οικοδομή, ανακάλυψαν κοντά στην εκκλησία μωσαϊκό δάπεδο και γλυπτά.
Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Κολωνίας iDAI και την εντόπισε η συλλέκτρια φωτογραφιών Λίζα Κουτσαπλή .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star