WikiLeaks: Η CIA παρακολουθεί πολίτες και υποκλέπτει προσωπικά στοιχεία

 

WikiLeaks: Η CIA παρακολουθεί πολίτες και υποκλέπτει προσωπικά στοιχεία

Τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα του Vault 7 αναφέρουν ενδείξεις ότι η CIA χρησιμοποίησε προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (malware) για να υποκλέψει πληροφορίες και να διεξάγει μη εξουσιοδοτημένες παρακολουθήσεις από iPhones, συστήματα με λειτουργικό Android, συστήματα με λογισμικό της Microsoft και την σειρά των έξυπνων τηλεοράσεων της Samsung.

Σοβαρές ενδείξεις ήρθαν πολύ πρόσφατα στη δημοσιότητα μέσω χιλιάδων έγγραφων που δημοσιεύθηκαν από τα WikiLeaks ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θα μπορούσε να μετατρέψει ορισμένες έξυπνες τηλεοράσεις της εταιρίας Samsung σε συσκευές ακρόασης και να παρακάμψει εφαρμογές κρυπτογράφησης δεδομένων σε πολλές δημοφιλείς εφαρμογές τηλεπικοινωνίας όπως ενδεικτικά το WhatsApp, το Signal, το Telegram και το Wibo.

Συγκεκριμένα η ομάδα των Wikileaks δημοσίευσε στις 7 Μαρτίου 2017 σχεδόν εννέα χιλιάδες έγγραφα με την κωδική ονομασία Vault 7 που διέρρευσαν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Αυτή η ενέργεια περιγράφεται ως η μεγαλύτερη δημοσίευση υλικού διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

O εκπρόσωπος της CIA, Τζόναθαν Λιού απέφυγε να σχολιάσει την αυθεντικότητα του περιεχομένου των παραπάνω έγγραφων. Όμως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν το διαθέσιμο υλικό και έχουν αρχικά αποφανθεί υπέρ της γνησιότητος του, ιδιαίτερα επειδή εμπεριέχει αρκετές λέξεις που περιγράφουν εξειδικευμένες τεχνολογικές έννοιες.

Πιο τεχνικά οι αποκαλύψεις αναφέρουν ότι η CIA ανέπτυξε μια εξειδικευμένη φαρέτρα από κακόβουλα λογισμικά (malware) ικανά να μολύνουν κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έξυπνες τηλεοράσεις. Ο κύριος στόχος είναι η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και η μη εξουσιοδοτημένη επιτήρηση με ήχο αλλά και με εικόνα των αντίστοιχων χρηστών. Ενώ για παράδειγμα μια τηλεόραση θα έδειχνε ότι είναι κλειστή, στην πραγματικότητα θα ήταν ανοικτή και θα μετέδιδε εικόνα και ήχο από το περιβάλλον του ανυποψίαστου χρήστη.

Για την ακρίβεια τα WikiLeaks αναφέρουν ότι η CIA έχει δημιουργήσει πάνω από χίλια συστήματα κακόβουλου λογισμικού (malware, ιούς, trojans) που σε περίπτωση εγκατάστασης σε μια συσκευή να μπορούν να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο των λειτουργιών της με κύριο στόχο την ανάγνωση προσωπικών στοιχείων και την μη εξουσιοδοτημένη εκπομπή ήχου και εικόνας από το περιβάλλον του χρήστη. Επιπροσθέτως η CIA είχε ανακαλύψει μια πληθώρα μη-γνωστών κενών ασφάλειας (zero-day exploits) σε αρκετά λειτουργικά συστήματα με σκοπό την εκμετάλλευση τους για ενέργειες μη εξουσιοδοτημένης εισβολής σε στοχοποιημένα συστήματα.

Η CIA είχε επίσης εξετάσει την δυνατότητα εισβολής σε ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου οχημάτων με σκοπό την στέρηση του έλεγχου τους από τον εκάστοτε οδηγό.

Όσο αφορά τα Ελληνικά δεδομένα για περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης παρακολούθησης, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σκάνδαλο της Vodafone. Σε εκείνη την περίπτωση είχε εγκατασταθεί ένα κακόβουλο λογισμικό σε κεντρικό εξυπηρετητή της εταιρίας Vodafone με αποτέλεσμα να μπορούν να παρακολουθούνται από διπλά κινητά οι απόρρητες συνομιλίες μελών της τότε κυβέρνησης. Βέβαια για την εγκατάσταση αυτού του κακόβουλου λογισμικού σε κύριο σύστημα της Vodafone ήταν απαραίτητη κάποια εσωτερική τεχνική βοήθεια από εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Πολλές επίσημες πληροφορίες για αυτή την υπόθεση δεν υπάρχουν, μιας και ένα κύριο εμπλεκόμενο πρόσωπο σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε να έχει αποδημήσει εις Κύριον κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star