Αρθρο στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 18 Μαρτίου 2017.

Στις 8/3/17 η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Το σύστημα δρομολογεί μία σειρά μεταβολών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του, όπως: Μεταβολή του πολιτεύματος, Άσκηση εθνικής κυριαρχίας, Κυβερνητική λειτουργία, Αυτοδιοίκηση, Δημοψηφίσματα, Χρηματοδότηση κομμάτων, ΜΜΕ, Θρησκεία, Ορκωμοσία, Δικαιοσύνη, Απεργία, Μισθός, Κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, Εκπαίδευση, Δημόσια περιουσία, Ιδιωτικοποιήσεις, Πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, κα.

Θα υπενθυμίσουμε την ξεκάθαρη θέση του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή σε δύο θέματα. Κατάργηση ή αναστολή του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και πρωθυπουργών, όπως πολλάκις πρότεινε ο Αρχηγός της στην Βουλή, και διαγραφή των προβλέψεων περί εθνικής κυριαρχίας των άρθρων 27 και 28, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο φύλλο της εφημερίδος μας στις 6/7/16.

Ο λόγος που υπενθυμίζουμε τα δύο αυτά θέματα είναι γιατί συνδέονται με το τρίτο, στο οποίο θα σταθούμε. Πρόκειται για το άρθρο 23, περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και απεργίας στους Δικαστικούς Λειτουργούς, στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) και στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

Ο συνδικαλισμός όμως έχει ήδη εισαχθεί και θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4407/2016 (και συγκεκριμένα με το άρθρο 50) στους εν ενεργεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νόμος ψηφίσθηκε και περιέχει διακρίσεις και προνόμια για τους συνδικαλιστές, όπως συμμετοχή σε συμβούλια, ειδικές μεταθέσεις και επιπλέον άδειες, αλλά και ειδική μεταχείριση. Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την πειθαρχία και την ιεραρχία των ΕΔ και των ΣΑ. Θα ακολουθήσει η κατάδοση από τους συνδικαλιστές όσων δεν πιστεύουν στον συνδικαλισμό;

Γιατί στο επίπεδο των διακρίσεων μεταθέσεων, δηλαδή το δικαίωμα παραμονής στην φρουρά περιέχονται και διακρίσεις βαθμού (μέχρι αντισυνταγματάρχη); Ποιοι είναι οι λόγοι εξαιρέσεως των μεγαλυτέρων βαθμών; Ποιο είναι το πνεύμα του νόμου όταν εξαιρεί μία κατηγορία; Μήπως είναι ταξικός νόμος;

Ο νόμος προβλέπει συμμετοχή συνδικαλιστή στα συμβούλια μεταθέσεων, γεγονός που αποδεικνύει μια άλλη μορφή ειδικής μεταχείρισης (δια του ρουσφετιού). Κατά συνέπεια όποιος συμμετέχει και θα ευνοείται και θα επηρεάζει.

Προβλέπεται ακόμη η χρηματοδότηση των συνδικαλιστών, όμως παραμένει άγνωστο εάν κάποιος δύναται να …αυτοεξαιρεθεί! Πονηρά ο νόμος προβλέπει και παρακράτηση από τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν το γνωρίζουν και δεν τους αφορά. Ευτυχώς διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα εξαιρέσεως και αρκετοί αρνούμαστε την παρακράτηση αυτή.

Το κυριότερο είναι ότι ως στόχος τίθεται η διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων. Καμμία αναφορά δεν γίνεται για τα εθνικά συμφέροντα και είναι φυσικό γιατί ο συντάκτης δεν ενδιαφέρεται για το Έθνος, αλλά για το άτομο και την διάσπαση του συνόλου. Αδιαφορεί για το έθος, το ηθικό, δίδει προτεραιότητα στο υλικό, το οποίο διασπά την ενότητα των στρατιωτικών.

Ο Νόμος αλλάζει και τροποποιείται όταν κάτι δεν λειτουργεί καλώς. Στην εξεταζόμενη περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις και είναι η διαδικασία παραπόνου, η οποία μάλιστα συνδέεται με το θάρρος της γνώμης, χάρισμα που πρέπει να διακρίνει τον στρατιωτικό. Ομοίως προτέρημα αποτελεί και το ενδιαφέρον για τον υφιστάμενο. Εάν εφαρμοσθεί ο νόμος αυτός, θα απωλεσθεί η ακεραιότητα του χαρακτήρα των στρατιωτικών, εκτός εάν γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις διαδικασίες.

Επακόλουθο όλων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει και η απεργία. Αναλογισθείτε την περίπτωση κατά την οποία στρατιωτικοί θα υποκινηθούν σε απεργία. Οι στρατιώτες θα πεινάσουν γιατί η απεργία θα συμπεριλαμβάνει και το συσσίτιο, θα αρρωστήσουν από την έλλειψη καθαριότητος, θα υστερήσουν σε εκπαίδευση, και άλλα πολλά καταστροφικά. Κυρίως θα πάψει να υπάρχει εμπιστοσύνη προς τους ανωτέρους, οι οποίοι μέχρι τότε επέλυαν τα προβλήματα αυτού του είδους και ο εργατοπατερισμός θα λάβει τα ηνία επί των θεμάτων της μέριμνας για το προσωπικό. Ο κοινός κίνδυνος αντί να ενώνει το προσωπικό, θα το διασπά, και θα οδηγήσει σε ήττες.

Ο συνδικαλισμός και η απεργία στο στράτευμα θα αναστείλουν το αίσθημα της ευθύνης των ηγετών. Η ευθύνη είναι κρίσιμη γιατί οδηγεί σε λύσεις των προβλημάτων από αυτόν που έχει την ευθύνη και δυστυχώς αυτή θα μειωθεί όταν υπάρξει πρόβλεψη διαφορετικής διαδικασίας. Εύλογα η εξουσία του υπεύθυνου διοικητή θα μειωθεί, θα περιορισθεί και θα εξελιχθεί σε γραφειοκράτη. Τα κόμματα θα εισέλθουν ισχυρότερα στο στράτευμα και η στάση, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσει, δίνοντας στον εχθρό την δυνατότητα δημιουργίας 5ης φάλαγγος και μάλιστα οπλισμένης, σε συνδυασμό με την κατάργηση του γένους.

Η πολιτική διάσταση του πράγματος μας οδηγεί σε μία παρομοίωση με τα οικονομικά μέτρα, τα οποία ψηφίζονται. Μόνον με μία κυβέρνηση Αριστεράς θα μπορούσαν να περάσουν τέτοια αντιλαϊκά, οικονομικά μέτρα. Μόνον με έναν δήθεν «πατριώτη» υπουργό Αμύνης θα μπορούσαν να περάσουν τέτοια αντιστρατιωτικά μέτρα. Στον νόμο αυτό είδαμε και την «αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΔ».

Το πρώτο δείγμα έχει φανεί, όταν προ ημερών λάβαμε ανοικτή επιστολή από στρατιωτικούς περιφέρειας, οι οποίοι προβληματίζονται από την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε «διάσπαση της συλλογικής έκφρασης, με αφορμή την αθρόα εμφάνιση νεοσύστατων σωματείων, ως μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών ιδιοτελών επιδιώξεων και συμφερόντων». Το θέμα μελετάται από το νομικό μας τμήμα και τον τομέα αποστράτων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: πόσες ενώσεις έχουν συσταθεί; πόσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν; πώς χρηματοδοτούνται; πως διεξάγονται οι εκλογές;

Η θέση της Χρυσής Αυγής ήδη έχει καταγραφεί στο πολιτικό πρόγραμμά της και προβλέπει «πλήρη απεξάρτηση από τα κόμματα» των εν ενεργεία στελεχών ΕΔ και ΣΑ και «Καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με κριτήρια τον βαθμό, την θέση ευθύνης, τις σπουδές, την οικογενειακή κατάσταση, την «γεωγραφία υπηρέτησης» και τον βαθμό ετοιμότητας. Κανένας μισθολογικός βαθμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα ξεπερνά τους αντίστοιχους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας αναλογικά με τα παραπάνω κριτήρια».

Με τον τρόπο αυτό, και όχι με συνδικαλισμό και απεργίες, θα κτίσουμε ισχυρές  ΕΔ και ΣΑ, για το καλό του λαού και της Πατρίδος.

Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

(Φ. 172)