
Στα πλαίσια αυτά, η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Καλέσαμε και καλούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την απάνθρωπη πρακτική της εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει μία δραστική μείωση των μέσων, για να επιλύσει επείγοντα προβλήματα υγείας κατά την παρούσα κατάστασ.η, της εξάπλωσης του κορονοϊού» δήλωσε ο Ριαμπκόφ και αναμεταδίδει το ΑΠΕ.
Ενώ και Ευρωβουλευτές ζητούν την χαλάρωση των μέτρων εναντίον χωρών οι οποίες πλήττονται από την “πανδημία” όπως το Ιράν, και προ της εφαρμογής γενικευμένων κυρώσεων σε όσους θα χαρακτηρίζονται ότι παραβιάζουν τα “ανθρώπινα δικαιώματα”.
Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για έναν “ευρωπαϊκό νόμο Magnitsky” δηλαδή «για ένα παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισοδύναμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον λεγόμενο νόμο Magnitsky των Ηνωμένων Πολιτειών ».
Το εν λόγω νομοθέτημα του 2012 επί προεδρίας Ομπάμα, σκοπό είχε εμφανώς να τιμωρήσει τους Ρώσους που ευθύνονταν για τον θάνατο του Ρώσου Φορολογικού Λογιστή Σεργκέι Μαγκνίτσκι σε φυλακή της Μόσχας το 2009 και επίσης να χορηγήσει καθεστώς μόνιμης συνήθους εμπορικής σχέσης στη Ρωσία με την Μολδαβία.
Από το 2016, το νομοθέτημα το οποίο έχει ισχύ παγκοσμίως, εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που βλέπει ως παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παγώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους απαγορεύσει να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Παρότι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν πράγματι σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι η διατήρηση των κυρώσεων αυτών εν μέσω της παγκόσμιας κρίσεως υγείας, θα είναι υπεύθυνη για την ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθώς είναι φανερό ότι η “πανδημία” μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μόνο με μαζική και συντονισμένη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.
Κίνα, ο καταλύτης
Η παρέμβαση της Κίνας τις τελευταίες μέρες με αποστολή βοήθειας υλικού και ιατρών σε χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, δεν αποτελεί βεβαίως κάποια προσπάθεια εξιλέωσης της νεοκαπιταλιστικής κομμουνιστικής Κινεζικής ηγεσίας, από την μακρά και ίσως ακόμη και στο μέλλον αδιευκρίνιστη συγκάλυψη της κρίσεως επί μακρόν.
Πρόκειται για μήνυμα προς την διεθνή πολιτική σκηνή ότι η Κίνα είναι παρούσα και ότι από αυτήν θα εξαρτώνται και πάλι και στο μέλλον οι δυτικές κοινωνίες, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστος παράγοντας των εξελίξεων. Ιδιαίτερα μετά την καταστροφή των Ευρωπαϊκών οικονομιών, και μετά από δεκαετίες μετακινήσεως των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ασία, η Κίνα αποτελεί την ενσάρκωση του δράκου της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και της Ευρωπαϊκής κακοδαιμονίας των άπληστων κεφαλαιοκρατών και της καταναλωτικής κοινωνίας.
Η Ελληνική στάση
Είναι βέβαιον ότι με εργαλείο αναδεύσεως την “πανδημία”, λαμβάνουν χώραν γεωπολιτικά παιχνίδια στα οποία όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν ότι τα γνωρίζουν, δεν μπορούμε να είμαστε παίκτες. Εμείς ως Ελληνες ατομικά και συλλογικά πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, προσήνεμοι, και να διαφυλάσσουμε την κληρονομιά μας από την οποία θα ανατροφοδοτηθεί και πάλι ο κόσμος.