Αυτά ακριβώς που δεν θέλουν να ακούν και να βλέπουν εγχώριοι και μη αρνητές της Παράδοσης φαίνεται να ενστερνίζεται και να ζητά ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ της Αγγλίας. Στην στέψη του η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου, ο Κάρολος έχει ζητήσει την συμμετοχή Βυζαντινής μουσικής ενώ θα χρισθεί με μύρο το οποίο ευλόγησε ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ “Κατόπιν αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, στην Ακολουθία θα υπάρχει και Ελληνική Ορθόδοξη μουσική που θα τελέσει το Βυζαντινό Ψαλτικό Σύνολο”.
Ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», δήλωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να υπάρχει ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική κατά τη διάρκεια της στέψης του.
Το αίτημα αυτό συνδέεται με την ελληνική καταγωγή του πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος γεννήθηκε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους τη γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό (εντάχθηκε στην Αγγλικανική εκκλησία το 1947, προ του γάμου του με την τότε διάδοχο και εν συνεχεία βασίλισσα και Yπέρτατη Κυβερνήτη της Αγγλικανικής εκκλησίας, Ελισάβετ).
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λίγκας, και πρόσθεσε: «Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτήν την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής. Να βρούμε, δηλαδή, κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα. Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης. Είναι μια πολύ παλιά ακολουθία που γράφτηκε στα λατινικά πριν από 8-9 αιώνες, μεταφράστηκε στα αγγλικά με τη μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση παράλληλη με την ορθόδοξη. Έτσι, βρήκαμε έναν τρόπο να μπει και ένας ορθόδοξος ψαλμός μέσα σε αυτήν την ακολουθία».
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει επί χρόνια στενούς δεσμούς με την Ορθοδοξία και, ως πρίγκιπας της Ουαλίας επισκεπτόταν συχνά το Αγιο Ορος. Αυτό είχε μάλιστα προκαλέσει αμφιβολίες για το αν τελικά θα γινόταν εκείνος βασιλιάς ή θα παρέδιδε το στέμα στον γιο του Ουίλιαμ, ακριβώς λόγω της συνάφειάς του με την Ορθοδοξία (αλλά και λόγω των θέσεων τις οποίες έχει κατά καιρούς λάβει και οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνο το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο).
Μια νεώτερη ανακοίνωση από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήρθε να προσθέσει άλλη μία ψηφίδα στην Ελληνορθόδοξη επιρροή στην τελετή της στέψης του Καρόλου Γ’. Οπως ανακοινώθηκε,το μύρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα.
Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ισραήλ Χοσάμ Ναούμ καθαγίασαν το μύρο στον Ναό της Αναστάσεως, αναφέρει η ανακοίνωση. Δημοσιεύθηκαν δε φωτογραφίες με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Ελληνορθόδοξους ιερωμένους να πραγματοποιούν το μυστήριο.
Με το άγιο μύρο το οποίο καθαγιάστηκε από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του στο αβαείο του Ουέστμίνστερ. Σύμφωνα με το τελετουργικό, ο βρετανός μονάρχης θα αλείψει με το μύρο τα χέρια, την κεφαλή και το στέρνο του.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση των βρετανικών ανακτόρων, για την παρασκευή του μύρου συλλέχθηκαν έλαια από δύο ελαιώνες Ιερών Μονών στο Όρος των Ελαιών, από την Ιερά Μονή της Αναλήψεως και την Ιερά Μονή της Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής όπου βρίσκονται τα λείψανα της γιαγιάς του Καρόλου, πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος.
Οι ελιές “πατήθηκαν” λίγο έξω από τη Βηθλεέμ. Το λάδι έχει αρωματιστεί με αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σησαμιού και κανέλας. Aνάλογο έλαιο χρησιμοποιήθηκε στην τελετής στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η συνταγή χρησιμοποιείται επί εκατοντάδες έτη.
Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος θα χοροστατήσει στην τελετή στέψης είπε:
«Είναι τιμή και είμαι ευγνώμων που ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ και ο Αρχιεπίσκοπος Χοσάμ Ναούμ καθαγίασαν το έλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το χρίσμα της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο για την παροχή αυτού του Ελαίου της Στέψης, το οποίο αντανακλά την προσωπική οικογενειακή σύνδεση του Βασιλιά με τους Αγίους Τόπους και τη μεγάλη φροντίδα του για τους λαούς τους. Χαίρομαι επίσης που ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος στην Ιερουσαλήμ συμμετείχε στον αγιασμό του λαδιού.
Από την αρχή του σχεδιασμού για τη Στέψη, επιθυμία μου ήταν να παραχθεί ένα νέο μύρο με τη χρήση ελαιόλαδου από το Όρος των Ελαιών. Αυτό καταδεικνύει τη βαθιά ιστορική σχέση μεταξύ της Στέψης, της Βίβλου και των Αγίων Τόπων. Από τους αρχαίους βασιλείς μέχρι σήμερα, οι μονάρχες έχουν αλειφθεί με έλαιο από αυτόν τον ιερό τόπο. Καθώς προετοιμαζόμαστε να χρίσουμε τον βασιλέα και την βασιλική σύζυγο, προσεύχομαι να καθοδηγηθούν και να ενισχυθούν από το Άγιο Πνεύμα».
Λέξεις και πράξεις οι οποίες συνδέουν τον νέο βασιλιά με την Παράδοση, σε πείσμα των καιρών.